1 av 2
Påven - den katolska kyrkans högsta chef.
2 av 2

Svårt att bli katolik

För några år sedan gjorde jag ett seriöst försök att bli katolik. Jag hade varit i Italien ett par gånger och blivit väldigt inspirerad av kulturen där, och av att tron var en så påtaglig del av vardagen. Så jag bestämde mig för att se efter om katolicismen var något för mig. Men herregud vad den katolska kyrkan gör det svårt att bli katolik.

Det första problemet jag stötte på var att jag inte kunde bestämma mig för om gud finns eller inte. Jag tycker det mesta talar för att det inte finns någon gud eller annan högre makt, men å andra sidan känns det faktum att livet skulle ha uppstått av sig självt i en pöl av slem för fyra miljarder år sedan så slumpartat att det är närapå otroligt. Denna detalj om tvivlet rörande guds existens var onekligen ett problem i min strävan att bli katolik.

Men den katolska kyrkan gör heller inte lätt för potentiella anhängare. Och häromdagen fick vi ännu ett exempel på varför, vilket bland annat rapporterades av för någon vecka sedan.

En nioårig brasiliansk flicka blev gravid med tvillingar efter att ha våldtagits av sin styvfar. Ett enigt läkarteam förklarade att flickan inte skulle överleva graviditeten, och hon genomgick en abort. En romersk-katolsk biskop beslöt att två dagar senare att bannlysa modern, som tillåtit ingreppet, och läkarna som utförde det. Styvfadern, som våldtog flickan och som genom sina övergrepp förstört en ung människas liv, har däremot fått kyrkans förlåtelse och riskerar inte bannlysning.

En representant för den organisation inom katolska kyrkan i Sverige som arbetar med medicinsk-etiska frågor uttrycker det som så att mamman och läkarna har uteslutit sig själva genom att medverka till aborten men att våldtäkt inte är ett tillräckligt allvarligt brott för att automatiskt bli bannlyst.

Man baxnar. Guds lag bör, kan och ska inte stå över mänskliga lagar. Och mitt försök att bli katolik har jag lagt på is, jag tror jag håller mig till vetenskapen när det gäller mina försök att få svar på gåtan om livets uppkomst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".