1 av 2
Också konst, eller?
2 av 2

Livet är konst(igt)

Läser i dagens att miljonerna rullade och prisrekord sprängdes när konstsamlingen Burén Collection gick till försäljning. Högst blev priset på målningen – vilket är något som är helt blått. Och som gick för 9,5 miljoner kronor.

9,5 miljoner kronor för något som bara är helt blått. Som en god vän påpekade är det förvisso inte en blå ruta man betalar 9,5 miljoner kronor för, utan det faktum att det är en viss person som målat en blå ruta. Men ändå, en ruta som är blå är en ruta som en blå, oavsett vem som målat dit det blåa. Liksom att snor är snor, oavsett vem som är förkyld – vilket uppenbarligen inte personen som betalde drygt 45 000 kronor för en näsduk med Scarlett Johannssons snor ansåg. Vår tids osunda personkult ett tydligt tecken på att det är smått vrickad värd vi lever i.

Kanske ska vi se livet i sig självt som ett konstverk? Vi börjar med en tom duk och när vår sista stund är kommen har vi förhoppningsvis något fint att titta på. Och då menar jag inte en blå grej för 9,5 miljoner kronor, utan minnen från allt det fina vi varit med om under vår korta tid i den bransch som kallas livet. Ett liv som är så mycket mer än de saker vi har, ett liv som istället är vår (troligen) enda chans att göra tillvaron bättre för oss själva, för våra barn, medmänniskor och för allt annat som delar vår tid på denna väldigt fina planet.

Med detta avrundar jag veckans bloggande. Det har varit en intressant vecka! Vill du läsa mer om djurens rättigheter så fortsätter jag bloggandet i det ämnet på . Välj vego, sjung för AIK i ishockeyns kvalserie och ta hand om varandra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".