1 av 2
En hockeymatch kan väcka många tankar.
2 av 2

Sex perioder - sex tankar

Ikväll mötte LHC Skellefteå IFK i en rafflande slutspelsmatch. Jag var på plats med vännen Elin Zaulich och för min del var det mitt livs första hockeymatch. Ironiskt nog gick matchen till förlängning och vi satt spända på bänken under hela sex perioder. Detta gav mig dock tid att reflektera lite...

Period 1
0-1 till Skellefteå.

Jag kan inte åka skidor. Jag har inte sett sällskapsresan. Jag har aldrig åkt till Ullared och jag har heller aldrig varit på en kräftskiva. Nu har jag iallafall sett en hockeymatch och melodifestivalen live. Undrar om det räcker att avverka de övriga sakerna på listan för att kallas svensk? Nej, det handlar helt enkelt inte om hur pass assimilerade vi blattar blir. Faktum är att vi blir kategoriserade dagligen på grund av vårt ursprung. Det handlar inte om att tillhöra en avvikande kultur. Det handlar helt enkelt om främlingsfientlighet.

Period 2
2-1 till LHC.

”Pom-pom-tjejerna” står och viftar med armarna i gången bredvid oss. Jag föreställer mig istället hur det hade varit om det istället vore män i medelåldern med hotpants och pom-poms i händerna på hockeymatcherna. Tanken är ju givetvis helt befängd, men det beror just på tjejerna som står och hejar inte är till för laget utan för publiken. Det handlar om objektifiering, och om männen på hockeymatchen inte håller med mig kan de väl själva ta över pom-pomsen.

Period 3
2-2.

Entusiasmen på läktaren är hög, men det är inte bara glädjerop som hörs i publiken utan även buande och svordomar. När bestämde dessa supportrar sig egentligen för att just deras lag är bäst i världen? Tanken dras omedelbart till den religiösa fundamentalismens sätt att skaffa sig anhängare. För att dra en tydligare jämförelse skulle exempelvis jag (som inte tidigare hejat på ett speciellt lag) representera en sekulär person, medans Elins (som sedan länge varit LHC-supporter) skulle kallas religiös. När hon börjar bua på Skellefteå utan anledning börjar jag undra om det hela inte gått över styr. Som tur är hör Elin iallafall inte till den grupp supportrar vi kallar huliganer. Huliganerna är liksom de religiösa fundamentalisterna helt övertygade om att deras lag/religion är värd att gå över lik för. Slutsatsen efter period 3 blir att lagom är bäst, och jag försöker få Elin att heja på LHC istället för att bua på Skellefteå.

Fortsättning följer...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".