1 av 3
Ringhals.
2 av 3
3 av 3

När börjar uranbrytningen?

Fult spel. Så skulle jag beskriva regeringens sätt att hantera kärnkraftsfrågan. Man använder sig av falska svepskäl istället för att tala klarspråk för att vända opinionen till sin fördel.

Centerpartiet fick vika sig för de övriga allianspartierna till priset av ett svek mot miljörörelsen. Men alliansen var tvungen att ena sig, hur skulle man annars lyckas förmedla den falska bilden av dagens energisituation?

Svepskäl ett: Man talar inte om att Sverige snarare har ett energiöverskott, utan väljer att förmedla hotbilden av ett Sverige på väg in i en energikris med kärnkraften som vår enda räddning.

Svepskäl två: Kärnkraftsvännerna menar att utsläppen i samband med elproduktionen skulle minska om vi investerar i fler kärnkraftsverk, men faktum är att Sveriges elproduktion idag består av drygt 50% vattenkraft och resten kärnkraft och förnyelsebara energikällor.

Svepskäl tre: Man påstår sig vara framåtsträvande men effekten av nya investeringar i kärnkraft är rent bakåtsträvande för utvecklingen av förnyelsebara energikällor. Energianvändningen måste effektiviseras och mer energi vi använder bör komma från förnyelsebara energikällor. För att detta ska lyckas krävs incitament för att forskningen ska gå framåt - inte tvärtom.

Men det är inte bara regeringens svepskäl som stör mig. Istället för att vara konsekvent i sin nya linje duckar man i frågan om uranbrytning. I dagsläget tar vi inte själva ansvar för den skada kärnkraften orsakar på grund av uranbrytningen utan väljer istället att importera den uran som används. Min uppmaning till regeringen blir därför: föreslå att vi ska strida mot all miljölagstiftning som finns och börja bryta uranet vi använder själva! Ska vi ha kärnkraften måste vi också ta ansvar för den, eller hur?

Läs också:

Vad tycker du om kärnkraften? Ska man satsa eller lägga ner? Diskutera!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".