Vägra rasism i Sverige!

En färsk Sifo-undersökning visar att var sjätte tillfrågad är rädd att förlora jobbet. Arbetslösheten ökar stadigt och ordet ”finanskris” finns på allas läppar. Liksom finanserna styrs av den rådande stämningen finns det även andra krafter som tenderar att stärkas av lågkonjunkturen.

Vi har genom historien fått erfara att främlingsfientliga och rasistiska krafter blir starkare i lågkonjunkturer. När samhällsklyftorna växer och orättvisorna ökar tycks den simpla ”vi och dem”-retoriken finnas nära till hands. Det är helt enkelt lättare att skylla ifrån sig och peka på ”de där andra”, ”främlingarna” som ska stå till svars för den ekonomiska situationen.

Sverigedemokraternas ledning sitter nog och jublar för varje ny negativ ekonomisk rapport som de hoppas ska möjliggöra deras entré i maktens korridorer. Och jag ska ärligt säga att jag blir mörkrädd när jag ser ut över vilka främlingsfientliga vindar som blåser runt om i Europa.

Det finns tre saker vi kan göra för att undvika en förflyttning av svensk debatt mot högerextremism. Det första är att föra en ansvarsfull politik, vilket ligger på regeringens bord.

Det andra är att våga ta debatten mot rasisterna och stå upp för alla människors lika värde. Det är upp till hela samhället att att inte låta främlingfientligheten frodas obemärkt, så våga ta debatten nästa gång det dyker upp i din vardag!

Det tredje vi alla kan göra är att använda vår röst i de två kommande valen för att förhindra att Sverigedemokraterna tar sig in i europaparlamentet i juni, eller riksdagen nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista