1 av 2
En hund hos veterinären.
2 av 2
p3 nyheter

"Min dröm att bli veterinär har försvunnit helt och hållet"

Sveriges Lantbruksuniversitet SLU har diskriminerat tjejer under antagningen till veterinärutbildningen, det bestämde tingsrätten i Uppsala idag. Sofia Lindblad kom inte in trots toppbetyg.

Läs också:

Vad tycker du om kvotering? Diskutera!

Tjejerna hade alla högsta betyg från folkhögskola, när de sökte till veterinärutbildningen på SLU, 2006 och 2007. Vid antagningen använde sig SLU av en viktad lottning, för att väga upp veterinärutbildningens stora tjejdominans.

I den kvot som dom 44 tjejerna tillhörde innebar det i praktiken att en manlig sökande hade upp till 38 gånger så stor chans att komma in, jämfört med en kvinnlig sökande.

Och nu har tingsrätten gått på de klagande  tjejerna linje. Rätten skriver i sin dom att den viktade lottningen i praktiken inneburit att de få platserna i folkhögskolekvoten helt förbehållits män och att det har utgjort en avsevärt ingripande åtgärd mot de diskriminerade personerna, trots att den haft liten effekt på jämställdheten.

Antagningsförfarandet bryter därför mot likabehandlingslagen och staten ska betala drygt 1,5 mijoner kronor i skadestånd - 35 000 kronor till varje kvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista