1 av 2
2 av 2

Tomma läktare är pinsamt och nu kostar det

Malmö stad får fem års Davis Cup-förbud efter skandalmatchen. Kravallerna, de tomma läktarna och den politiska upprördheten som manifesterades i samband med att Israel mötte Sverige i Davis Cup- finalen har nu fått sina konsekvenser.

Malmö kommer inte att få vara värd för Davis Cup på fem år, efter ett förbud utfärdat av (ITF). Utöver detta ska Svenska Tennisförbundet betala böter för två överträdelser, på 15 000 respektive 25 000 dollar. Beslutet av SvTF.

Inom Svenska Tennisförbundet diskuteras det om Malmö stad kan, och bör, stå för bötesbeloppen. Tomma läktare under en internationell idrottstävling är tillräckligt illa.

Att inte kunna kontrollera vilka som deltar i en lagligt organiserad demonstration, är ingen ursäkt för att tillåta våld, skadegörelse, hatramsor och hot.

Arrangörerna av demonstrationstågen bär sin del av ansvaret för de upplopp som urartade och kostade samhället stora summor i form av extrainkallad kravallpolis, omfattande säkerhetsåtgärder och inlånade polisfordon från Danmark.

Hot och stenkastning ska aldrig accepteras, inte heller ska en politikers personliga agenda få ligga bakom beslut som det att förbjuda publik under den omtalade matchen.

Det är ingen hemlighet att Malmös Ilmar Reepalu önskade att matchen ställdes in, eller att hans personliga åsikter var det övervägande skälet till varför han drev frågan.

Att spela en Davis Cup- match för tomma läktare är en skam för Sverige, och media världen över har uppmärksammat beslutet och dess grunder ().

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".