Svartenbrandt och laglösheten i Värmland

Lars Ferm, tidigare Lars-Inge Svartenbrandt, greps idag i Värmland efter massiva spaningsåtgärder. Jakten togs upp med helikopter, hundpatruller och länets alla tillgängliga polisenheter.

Ferm, som idag är 63 år gammal, frigavs i slutet av 2007 efter att ha avtjänat fem av de sju år han dömts till för att ha rånat Systembolaget i Söderhamn.

När Ferm greps odramatiskt efter en husrannsakan, befann han sig utanför Råda nära Hagfors i Värmland. Hagfors är en liten bruksort med egen flygplats i just Råda.

Att Ferm befann sig just i Värmland, kanske är en slump. Kanske valdes Värmland av en anledning, då Ferms tidigare rån och övriga brott alla varit väl överlagda och noga planerade. Lars Ferm må vara en förhärdad brottsling, men han är IQ- mässigt intelligent och kapabel till avancerad planläggning. Att välja Värmland kan tyckas slumpmässigt, men är det nog inte, med tanke på den extrem låga polistätheten, glesbyggdens gömställen och det faktum att det finns ett etablerad subkultur i form av och dess anhängare, som inte sällan har kontakter med eller från landets fängelser.

Det har krävts vid flera olika tillfällen att Värmlands kommun gått in och  för att stoppa klubbarna från att etablera sig på en bredare front. Årsmöten för MC- gäng med nynazistiska sympatier har lockat medlemmar från Tyskland, Norge och Danmark till sammankomsterna i Värmland.

Värmlands historia som säte för en stark organiserad motståndsrörelse under andra världskriget, står i stark kontrast till hur dagens Värmland kan uppfattas. Man kan alltid hoppas att den sammanhållning som präglade motståndsrörelsen då, på något sätt ska leva vidare och användas i kampen mot den organiserade, lokalt etablerade svenska brottsligheten idag. Ordningsmakten är alltid den naturliga fienden för Svartenbrandtar, men inga klubbhus eller gömställen kan användas om grannarna protesterar tillräckligt högt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".