14 dagar med privatpolislag

JOHANNA NYLANDER: Ipred-lagen trädde i kraft för 14 dagar sedan, och tre fall av informationsförelägganden har lämnats in till olika tingsrätter i landet.

I det första fallet var det som ville ha ut uppgifter om ip-adresser. Den olagliga kopieringen skulle ha begåtts från en ftp-server som lagrat ljudböcker, och Antipiratbyrån vill inte berätta hur de fått tag i ftp-uppgifterna, en fråga som är högst relevant då ftp-servrar i regel är slutna, och intrång i slutna nätverk kan räknas som dataintrång.

Det (det är den juridiska termen på när en upphovsrättsinnehavare kräver en ip-adress hos en tingsrätt) har inte alls med fildelning att göra. Bakom anmälan står en som mest verkar vilja sätta dit någon som läckt företagshemligheter. Brottet som eventuellt har begåtts borde falla under allmänt åtal (sånt som leds av åklagare och polis), men Ipred låter företaget själva luska ip-adresser. Rätt eller fel? Tveksamt, men det var knappast det här som lagen skulle handla om, och det är en ändamålsglidning i fel riktning.

Tredje Ipred-anmälan står en för som vill veta vem som kopierat hans musik på piratebay. Troligen vill han snarare skicka ut tackbrev än kravbrev till den som spridit hans verk, men fallet (som du hittar här) är det mest underbyggda av alla tre.

Det har gått två veckor med Ipred, och det har uppenbarligen inte hänt så mycket. Vi vet fortfarande ingenting om de långtgående konsekvenserna. Vad kommer hända med anonymiteten? Kommer internet sluta sig, och skall verkligen allt som händer på nätet vara spårbart till en individ? Vad händer med ungas rättsmedvetande om något så trivialt som fildelning blir ett allt allvarligare brott? Och vad händer med alla kulturskapare som ser möjligheter bland den digitala tekniken och internet-utvecklingen men som inte får chansen, eftersom de stora mediejättarna och kulturindustrin hela tiden får särlagar på sin sida?

Johanna Nylander

Läs också:
Per Strömbäck:  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista