Halv vision om internets framtid

PER STRÖMBÄCK: Den dominerande visionen om internets framtid är väldigt tilltalande: all information tillgänglig för alla alltid och gratis. Som ett slags naturlag om man får tro diverse forskare, pirater, Google och andra som anser sig veta.

Onekligen en lockande vision, vem kan inte instämma i den? Ett digitalt Alexandriabibliotek, svaret på alla våra frågor. Det finns bara en hake: den visionen innehåller ingen mekanism för hur nytt material skapas.

Det har för all del inte saknats förslag: användargenerat, open source, bredbandsavgifter och mycket annat. Problemet de dessa är att de antingen inte tar hänsyn till kvalitet eller så sätter de marknadens funktion att belöna det som är bra och straffa det som är dåligt helt ur spel (t ex bredbandsavgift).

Debatten om piratkopiering och internets utveckling fångas i konflikten mellan distribution och skapande. Om internets potential som Alexandriabibliotek ska förverkligas krävs en bättre vision. En hel vision som också tar hänsyn till hur nytt material skapas.

Vi är många som kämpar för att knäcka den gåtan genom lagliga distributionstjänster, nya finansierings- och betalningsmetoder, nya verktyg för kreativt skapande (inte minst min egen bransch - dataspel). Tyvärr har vi inte så mycket hjälp av de inledningsvis nämnda auktoriteterna. Internet förtjänar en bättre diskussion om hur framtiden ska se ut. En ärlig diskussion om sann mångfald och förståelse för skapandets komplexitet. Distributionen är fixad - t ex fildelning är utmärkt för det. Nu är det bara resten kvar.

Per Strömbäck
talesperson Dataspelsbranschen

Läs också:
Johanna Nylander:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista