Jon Karlung är chef på internetleverantören Bahnhof som medvetet inte sparar personers ip-nummer.
P3 Nyheter - IPRED

Nytt kryphål i Ipredlagen

Uppdaterad 16:30
Med den nya fildelningslagen, Ipred, som nu börjat gälla, så får film och musikbolag rätt att via domstol få ut namn och adress på dem som de misstänker fildelar olagligt. Bredbandsleverantören Bahnhof sparar inte sina kunders personuppgifter och kan därför inte heller lämna ut några personuppgifter om en domstol kräver det. Detta betyder alltså att domstolen tvingas lägga ner dessa fall. 
säger Rasmus Ramstad som är vd på Svensk Filmindustri.

Jon Karlung, som är chef för Internetleverantören Bahnhof säger att de inte kan lämna ut uppgifterna eftersom de inte sparar kundernas IP-nummer.


– Vi har målmedvetet arbetat med att inte spara dom här uppgifterna, det har inte bara att göra med Ipred utan det har med vår syn på integritet och skydda den elektroniska kommunikationen.

Skulle ni tvingas så kan ni inte lämna ut uppgifterna?

– Ja det är riktigt, det kan finnas undantag men vi arbetar för att inte spara den här typen av uppgifter, säger Jon Karlung.

Men Bahnhof är ganska ensamt bland bredbandsbolagen med den här modellen. Telia, Telenor och Tele 2 t.ex. sparar tillräckligt med information om sina kunder för att kunna spåra upp personer som misstänks fildela filmer och musik illegalt.

De kommer också att lämna ut de uppgifterna om en domstol kräver det.

Men Bahnhof har hittat ett kryphål som innebär att man följer lagen trots att man inte sparar kundernas uppgifter säger Jon Karlung på Bahnhof.

– Det är ingen hemlighet att jag ogillar Ipred, men Bahnhof vill inte bryta mot lagen, men just nu finns det en möjlighet för oss att inte spara uppgifter och då gör vi inte det, säger han.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista