Ipred - Piraterna 2-0

PER STRÖMBÄCK: Hello, sports fans! ”Två veckor med Ipred och det har uppenbarligen inte hänt så mycket”, skriver min Johanna Nylander i tisdagens inlägg. Det är önsketänkande! I själva verket har den s k Ipred-lagen redan gett mycket större resultat än vad någon kunde hoppas på.

Internettrafiken i Sverige minskade med 30% och minskningen håller i sig. Det är inget positivt i sig att trafiken minskar, men eftersom större delen av trafiken är illegal fildelning innebär siffrorna att den sjunkit rejält som en direkt konsekvens av lagen. Ipred - Piraterna 1-0.

Men viktigare: den lagliga försäljningen ökar! Svenska Gamers Gate som säljer spel via digital distribution såg trafik och köp från svenska användare öka med 20% direkt efter att lagen trätt i kraft. Musiktjänsten Inprodicon rapporterar 100% försäljningsökning. Det finns fler exempel. Även den traditionella försäljningen över disk ökar, både av dataspel men också t ex videouthyrning (nu kan jag nästan höra Johanna skrika ”Bakåtsträvare!”). Ipred - Piraterna 2-0.

Vad betyder allt detta? Jo, att det är meningsfullt att ha regler på internet. Visst finns det en massa problem - internet är globalt, men lagar är nationella till exempel. Men trots alla protester, trots alla spådomar om att lagen inte skulle ha någon betydelse, så har det fungerat mycket bättre än någon kunde hoppas på. Kommer det att hålla i sig? Vem vet, men det har börjat strålande. 2-0 en kvart in i första halvlek!

Per Strömbäck
talesperson Dataspelsbranschen

Läs också:
Johanna Nylander:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista