Smarta lösningar kräver fildelning

JOHANNA NYLANDER: menar att Ipred redan fungerar utmärkt, att de lagligatjänsterna redan ökar sin försäljning och att fildelningslagarna har sin poäng. Självklart tycker han det. Som förespråkare för dataspelsbranschen får han sin lön från att spel säljs bra, och det är säkert trevligt att kunna luta sig tillbaka, slippa bekymra sig om att utveckla nya affärsmodeller, och veta att alla som kopierar spelen kan stämmas på höga belopp, eller riskera fängelsestraff.

Vad Per Strömbäck verkar glömma bort är att dataspelsbranschen klarat sig ypperligt, trots (eller kanske tack vare) att det hela tiden det funnits dataspel, också har gått att kopiera och multiplicera dem många gånger om. Chippningar, diskettkopior och ctrl+alt+c har levt sida vid sida som dataspel passerat nästan hela övriga nöjesbranschen, både i framgång och i försäljningssiffror.

Tack vare kopieringen har branschen lärt sig att anpassa sig, utvecklas och erbjuda sina kunder vad de vill ha och vad som säljer.

Visst vore det säkert enklare för Strömbäck att slippa bekymra sig om vad framtidens modell är, men vad har Dessutom är fildelare mer köpstarka konsumenter än de som inte fildelar. Spelföretaget Valves Jason Holtman att fildelare är otillfredställda konsumenter, något resten av branschen verkar blunda för.

Hade Steam, tv-bolagens playfunktioner eller Spotify funnits utan fildelare? Och varför som dyker upp?

Johanna Nylander

Läs också:
Per Strömbäck:  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".