Alla vinner på domen mot The Pirate Bay

PER STRÖMBÄCK: Så kom den till slut, i mål nr B 13301-06 i Stockholms tingsrätt. Samtliga fyra åtalade döms till ett års fängelse för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen, enligt åklagarens yrkande. Därtill ska de betala drygt 30 miljoner kronor i skadestånd till brottsoffren.

Oavsett alla spådomar om att det inte har någon betydelse: den här domen är en milstolpe. Om tio år kommer vi att kunna se tillbaka och säga att det var då det vände.

Det var då internetutvecklingen vände och internets potential som kunskapskälla, kulturdistributör, innovationsmotor, välståndsbringare, tillväxtskapare, samhällsomvandlare började förverkligas på allvar. Från och med kan nu alla löften om internets framtid bli verklighet.

I mitt första inlägg i den här bloggduellen skrev jag om internet som alexandriabibliotek och att den förvisso tilltalande tanken saknar mekanism för hur nytt material kommer till. Den mekanismen heter upphovsrätt och den måste samhället ta ansvar för. Inte upphovsmännen själva. Inte heller kommersiella aktörer.

Samhället måste ta ansvar, för det är det enda sättet att garantera att alla har lika rättigheter och möjligheter att fritt använda sin upphovsrätt och yttrandefrihet på internet. Så länge den begränsas av pirater så kommer bara de ekonomiskt starka att kunna skydda sig.

Men i och med domen mot The Pirate Bay har samhället, i det här fallet manifesterat i Stockholms tingsrätts skepnad, visat att det är redo att ta det ansvaret. Nu kommer nödvändiga investeringar i nya tjänster att bli möjliga. Nu kan upphovsmän och entreprenörer ta itu med övergången till det digitala samhället. Nu kommer vi äntligen att få en fungerande marknad för immateriella värden i den digitala världen.

Alla vinner på domen mot The Pirate Bay. Allmänheten, som får bättre digitala tjänster. Upphovsmännen, som får en chans att nå nya målgrupper och dessutom få betalt för sitt arbete. Samhället, som får innovationer och välstånd. Och själva internet, som kommer att utvecklas ännu snabbare, få större mångfald och bättre innehåll. Om tio år kommer vi , medan vi njuter av vårt digitala överflöd, kunna stanna upp och tänka: den 17 april 2009, det var då det vände!

Per Strömbäck
talesperson Dataspelsbranschen

Läs också:
Johanna Nylander:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".