1 av 2
2 av 2

Vi shoppar oss ur finanskrisen

Riksbanken , till den rekordlåga nivån 0,5 procent, för att motverka finanskrisens och lågkonjunkturens effekter. Det är egentligen föga förvånande – Sverige och världen är inne i en djup ekonomisk nedgång och det krävs kraftfulla åtgärder för att få oss tillbaka på banan.

Samtidigt finns det som hävdar att Riksbankens (och andra centralbankers) åtgärder knappast är det som kommer att få . Nej, den bästa medicinen mot finanskris och långkonjunktur är, tro det eller ej, konsumtion.

Och just konsumtion är något som vi blir allt bättre på. Vi har allt mindre pengar på banken, i fonder eller aktier. Våra fastigheter blir allt mindre värda. Vi lånar allt mer, och nu till och med för .

Detta beteende, som är mycket utbrett i framförallt de yngre generationerna, är onekligen ett dubbelsidigt mynt. Det faktum att vi inte slutar spendera håller konsumtionen vid liv och minskar effekterna av lågkonjunkturen - ekonomins kugghjul snurrar helt enkelt snabbare. Samtidigt är det precis detta beteende som bidragit till samhällets sårbarhet i finanskris och långkonjunktur.

Vi lever på små marginaler och lånade pengar och när väl nedgången kommer och räntorna ökar, då brister bubblan. Det var det som skedde när finanskrisen började. Amerikanska hushåll hade belånat sina fastigheter för mycket till onormalt låga räntor och klarade inte av att amortera när räntorna höjdes. Detta ledde till minskade inkomster för bankerna, som tvingades låna pengar av varandra för att överleva... och ja, resten känner ni ju till.

Jag känner mig lite delad. Ska vi uppmana svenska folket att shoppa och konsumera ohämmat för att snabbt ta oss ur långkonjunkturen, eller riskerar vi med ett sådant beteende att lägga grunden för ytterligare en finanskris och en ännu djupare lågkonjunktur? Tiden får utvisa vad som är den rätta vägen att gå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".