1 av 2
2 av 2

Lycka vs. Livslängd

Danmark har sedan fler år tillbaka avvikit från de övriga nordiska länderna på en viktig och intressant punkt - man lever . Sug på den ni.

Men nu kanske denna uppseendeväckande utveckling, som till viss del tros bero på danskarnas mer liberala regler och priser när det gäller ”livsstilsvaror” som alkohol, tobak och mat, ställts på sin spets. En regeringskommission presenterade idag tisdag sitt förslag, som innebär såsom socker och tobak såväl som höjd åldersgräns för inköp av alkohol från 16 till 18 år.

Hälsoministern Jakob Axel Nielsen har redan förklarat att förslaget om höjda priser på tobak inte är aktuella eftersom det ”bara skulle gynna gränshandeln”, men i övrigt är det oklart vad som kommer att förverkligas.

Visst är det trevligt att man i Danmark slår ett slag för folkhälsan, och förhoppningsvis kan detta ske utan att befolkningen blir mindre lycklig. Det är emellertid intressant att regeringskommissionen endast vill använda piskan - höjda skatter och höjd åldersgräns - och inte morötter.

Jag är övertygad om att god folkhälsa inte är något som kan uppkomma bara genom reglering i lag, utan som måste bygga på en vilja från befolkningens sida att vilja investera i sin hälsa och vara friska. För det är onekligen så att en god hälsa inte bara är positivt för den enskilde individen, utan också samhällsekonomiskt mycket sunt. Ett bra steg på vägen mot just detta är kunskap.

Ett anspråkslöst förslag till Danmarks regering: varför inte satsa på att göra det danska folket till det mest hälsomedvetna i Europa?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".