Amelia Andersdotter.
P3 Nyheter

"Jag tror vi kommer in"

Medlemmarna fortsätter strömma in till Piratpartiet. Sen Pirate Bay-domen har de fått över 20 000 nya medlemmar, hävdar de själva. Och Piratpartiet tror att det tyder på att dom kommer knipa minst en plats i valet till EU-parlamentet.

– Frågan är hur många platser vi kommer in med, säger Christian Engström, som är förstanamn på Piratpartiets lista till EU-valet.

Två på Piratpartiets lista är 22-åriga Amelia Andersdotter. Hon tror att hennes chanser att komma in i parlamentet har ökat stort sen Pirate Bay-domen och också i och med debatten om telekompaketet som vi berättat om.

– Det ligger färskt i allas minne. Alla har bilden av en stor och hänsynslös industri som man måste göra någonting åt, säger hon.

– Det är lite tidigt att säga förstås, men kan definitivt inte räkna bort Piratpartiet så här tidigt i valkampanjen, säger Ulf Bjereld som är professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

– De har mobiliserat väldigt kraftfullt ett antal veckor och uppenbarligen nått ut till ett stort antal unga människor.

– För en gångs skull ligger debatten i Sverige i fas med vad som faktiskt händer i Europa, och jag tror att det nästan är första gången i ett Europaval, säger Piratpartiets säger Christian Engström.

Hur många medlemmar har ni nu?

– Vi hade 36 000 när jag kollade sist.

Därifrån till att gå till vallokalen och rösta på Piratpartiet är det ett stort steg, säger Ulf Bjereld. Bekymret för Piratpartiet är att det är unga människor som gillar partiet mest, säger säger han, och det är unga som brukar strunta i att gå och rösta. För resten av svenska folket smäller frihet på internet inte särskilt högt som valfråga.

– Men för en begränsad grupp av svenska folket är de här frågorna Mycket, mycket viktiga. Om den är tillräckligt stor och tillräckligt motiverad att gå och rösta kan Piratpartiet komma in i europaparlamentet.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista