1 av 2
2 av 2

Sluta sura på Volvo, gnällspikar!

Överallt i dagens tidningar kan man läsa nyheten att ett av det stora svenska industriföretagen som hitintills klarat finanskrisen bäst, AB Volvo, nu drabbas av lågkonjunkturens minskade efterfrågan. Allt färre av företagets maskiner och fordon behövs just nu som en följd av den globala nedgången i ekonomin.

Som ett resultat av detta får flera tusen anställda gå, varav ca 1 500 i Sverige, och detta åtföljs förstås av ramaskri. Under hela krisen har varje neddragning av personal i svenska storföretag följts av högljudda rop på statligt stöd och krav på att ”företagen ska ta sitt samhälleliga ansvar”. Jag är innerligt trött på detta tjat.

skriver om att Volvo, i likhet med andra företag, delat ut pengar till sina aktieägare under rådande finanskris och lågkonjunktur. Detta har förstås retat gallfeber på många. Detta förstår jag mig inte alls på.

Hur kan det vara kontroversiellt att ett företag delar ut pengar till sina ägare? Det är ju trots allt själva definitionen av ett företag: en entitet som har som syfte att ge inkomst till sina ägare. Den som hyser illusioner om att företag är vägörenhetsorganisationer måste tänka om. Företagen finns till för att tjäna pengar till sina ägare. Punkt.

Självklart ska företag även ta ett ansvar för sina anställda och samhället i en utsträckning motsvarande det företaget får ut av att finnas till i samhället, men man kan omöjligt förvänta sig att företaget helt ska ge upp sin mission att tjäna pengar.

Nej, till dem som klagar på företag som drar ned på personalen för att klara finanskrisen har jag inget till övers. Till dem hör bl.a. större delen av den rödgröna alliansen, fackföreningsrörelsen och diverse andra protektionister.

Tänk efter lite: hur skulle du göra om det vore ditt företag, om du vore företagare? Skulle du vara beredd att köra din privatekonomi i botten och skuldsätta dig själv för att andra människor ska ha försörjning? Skulle inte tro det. Så sluta tjata på dem som värnar om att deras företag ska gå med vinst, eller åtminstone med nollresultat. Det är faktiskt ett helt logiskt agerande. Det handlar INTE om solidaritet, det handlar om överlevnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".