1 av 2
Spanska läkare.
2 av 2

Paniken sprider sig som svininfluensan

Ni som har läst kan säkert förstå att jag inte ser helt okritiskt på det här med ”nyheter”. En vanlig metod för att sälja lösnummer är att hävda en sak för att några veckor senare, när ämnet är uttömt, vända på steken och hävda motsatsen. Det är ungefär vad som händer nu – fast allt under en och samma vecka. Tydligen dräneras nyheten om mexikanska svininfluensan på relevans snabbare än de flesta andra nyheter – endast besegrat av meningslösa horoskop som ju passar in på så got som alla, alltid.

Nu har jag hört rapporter om att Obama ska ha hälsat på någon som bar på smittan. Människor skriver in till tidningar och frågar om de kan äta griskött eller om de kan resa. Skolor stängs och ständigt utsätts vi för bilder på människor med vita munskydd.

Jag kanske är något mer kritiskt inställd än andra då jag under SARS-smittan gick miste om en drömresa med transsibiriska järnvägen. Men alla experter som jag har hört svara på frågor om svininfluensan säger att vi inte behöver vara speciellt oroliga. Svininfluensan är inte lika aggressiv som fågelinfluensan och få konstaterade sjukdomsfall har faktiskt rapporterats.

Det vi hör nu är ju om alla som kan förmodas ha drabbats av influensa efter att ha vistats i riskområdet. Det kan således röra sig om vanlig influensa i samtliga av dessa fall. Inte ens det skräckinjagande namnet har någon större relevans då viruset inte anses smitta från grisar till människor utan bara genom den vanliga influensavägen från människa till människa.

Jag tror inte vi behöver oroa oss. Vi behöver nog överlag bli lite bättre på att förstå och skydda oss mot virus och sjukdomar. Jag tror att vi lever på ett sätt idag som vi inte riktigt är säkra på vad det har för konsekvenser för vårt hälsotillstånd. Så det skadar ju inte att vara försiktig. Men det behöver ju inte överdrivas.

Media vill nog ge oss panik så att vi köper fler tidningar. Under tiden letar de upp någon behagligt vältalig expert som med lugnt språkbruk ger oss lugnande besked i kommande lösnummer. Jag tror att bilresan till sjukhuset eller till kiosken för att köpa tidningen så att man kan läsa om ”svinpesten” är betydligt farliga än svininfluensan själv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".