p3 nyheter

Våldtäktsstudie får kritik

En EU-studie visar att Sverige har överlägset flest våldtäktsanmälningar per år. Men det är stora skillnader på vad man tycker är våldtäkt i Sverige och i resten av Europa.

, säger Gun Heimer, professor och chef för Nationellt centrum för Kvinnofrid i Uppsala.
Läs också:

I Sverige behöver inte våld eller hot om våld vara inblandat för att en person ska dömas för våldtäkt. Om du utsätts för övergrepp när du är full eller sovandes och på ett eller annat sätt inte kan säga nej, så kan förövaren enligt den sexuallagstiftning som kom 2005 ändå dömas för våldtäkt.

Men så här ser det inte ut på alla ställen i resten av Europa. Och det är det som Gun Heimer, som är professor och chef för Nationellt centrum för Kvinnofrid i Uppsala, reagerar på när hon läser EU-studien om att Sverige har flest anmälda våldtäkter per invånare och år.

– Det är väldigt svårt att använda statistiken från olika länder och jämföra dem. Det blir som äpplen och päron. Det kan ju vara så att i ett land som Sverige så räknar man en kvinna som anmäler två våldtäkter, räknas som just två våldtäkter. Men i andra länder kanske man  räknar det som en våldtäkt för att man slår ihop det, säger Gun Heimer.

Lagarna när det gäller våldtäkt ser väldigt olika ut i Europa. Och vi behöver inte ta oss så långt, bara över bron till Danmark där lagen tillåter...

” möjligheten till nedsatt straff för våldtäkt om offret och förövaren gifter sig eller ingår registrerat partnerskap”

...vilket Amnesty i en rapport säger strider mot de mänskliga rättigheterna.

Hos vår granne i öst, Finland måste fysisiskt våld vara inblandat för att det ska bli möjligt att döma en person för våldtäkt.

Och i Tyskland dröjde det ända till 1996 innan det blev kriminellt att våldföra sig på någon inom äktenskapet.

– Det viktigaste är att man jämför varje land. Man måste ställa sig frågan ”hur kommer det sig att det är så låga siffror i Grekland?”, säger Gun Heimer.

Även Brottsförebyggande rådet tycker att det inte går att jämföra olika Europeiska länders anmälningsstatistik eftersom begreppet våldtäkt ser så olika ut i olika länder. Studien anger att tidig sexdebut kan ha något med de höga antalet våldtäktsanmälningar att göra. RFSU tycker att man ska vara försiktig med att säga så eftersom genomsnittsåldern för sexdebuten i Sverige är drygt 16 år, vilket inte skiljer sig från andra EU-länder.

Gun Heimer på Nationellt centrum för kvinnofrid tycker ändå att det viktigaste är att inte fokusera på anmälningsstatistiken, utan ta tag i frågan om varför så få anmälningar leder till åtal och fällande dom.

- Det blir ju negativt om kvinnor då verkligen vågar säga nej och vågar polisanmäla, men problemet då blir ju om man inte blir bemött okej i en rättsprocess.

Tove Meyer
tove.meyer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".