Rosengård är inte ett problemområde

Nu brinner det igen på Rosengård. Visst kan det tyckas vara konstigt att det kastas saker mot brandmän och poliser. För detta finns inget försvar.

Men kanske kan det finnas en förklaring. Jag tycker att vi som är födda svenskar ofta har en syn på demokrati och folk av utländsk härkomst har en annan. Dock så ser jag inte min syn på demokrati som överlägsen andras utan är öppet ödmjuk över att jag aldrig upplevt mina demokratiska rättigheter speciellt hotade.

Jag vet att det finns ett socialt skyddsnät och journalister som utgör den tredje statsmakten. Men är det någon som försäkrat de boende på Rosengård om deras rättigheters okränkbarhet och går det förtroendet att återupprätta efter de erfarenheter som invånarna där kanske bär med sig från sina hemländer?

Jag tycker att vi för det första måsta sluta beskriva Rosengård som ett problemområde och människorna som bor där som problem i sig. Ett område kan inte på egen hand utgöra ett problem och frågan är vad den beskrivningen gör för identiteten hos de invånare som bor där.

Vi frågar oss ofta varför de som bor i Rosengård inte bosätter sig någon annanstans. Men en viktigare fråga för mig är varför vi ”svenskfödda” undviker ett område som Rosengård. Vill vi inte se anledningarna till varför problemen uppstår och kan vi inte skilja på förklaring och ursäktande, så anser jag att vi inte heller kan förstå vad det egentligen handlar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista