1 av 2
Matchen Gais-HAmmarby i går kväll slutade 2-2.
2 av 2
p3 nyheter - huliganlagen

Gais-supportrar portade i två år

(Uppdaterad 16:38)

Polisen har bestämt att sex GAIS-supportrar är portade från alla idrottsevenemang i Sverige dom närmaste två åren.

Det här bestämde de i går kväll i samband med matchen mellan Gais och Hammarby på Gamla Ullevi i Göteborg, och det här är det första beslutet enligt den nya huliganlagen som började gälla 1 april.

Rätt att stänga av i två år? Vad tycker du om nya huliganlagen?

Det var när supportrarna var på väg till matchen mellan GAIS och Hammarby som spelades i Göteborg i går som de fick varsitt kuvert med ett besked om att de var avstängda. Inte bara från fotboll utan från alla idrottsarenor i Sverige.

Planerade attack mot IFK:are

Tomas Fuxborg på Polisen i Göteborg säger att det var för att de ställde problemen i samband med en match mellan två andra lag, alltså där GAIS inte ens var med och spelade:

– I det här fallet hade de planerat att attackera IFK-supportrar som var på väg till en bortamatch mot Häcken.

Den som struntar i avstängningen kan straffas med böter eller upp till ett halvårs fängelse. Men polisen vet ännu inte hur det ska fungera i praktiken att stänga av supportrar på det här sättet.

Polisen osäkra på lagens effekter

– Nu får vi se vad det blir för effekter i verkligeheten, säger Tomas Fuxborg.

GAIS-supportern Martin som går på de flesta av GAIS hemmamatcher tycker att det är bra att man kan stänga av dem som bråkar, men han tror inte att den nya lagen kommer göra det så värst mycket lugnare.

– Jag tror att bråken sker utanför arenorna.

Risk för slag i luften

Även Owe Janson som är ordförande i GAIS supperklubb Makrillarna gillar förslaget, men undrar ändå hur det ska gå till i praktiken, eftersom idrottsevenemangen är många och ordnas på tusentals olika platser i Sverige.

– Det här blir svårt att efterleva, och risken är att det blir ett slag i luften.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".