P3 Nyheter

Italienskt Pirate Bay-åtal på gång

Killarna bakom the Pirate Bay kan bli åtalade i Italien, eftersom en åklagare i staden Bergamo har startat en undersökning om upphovsrättsbrott där.

Presidenten för italienska musikindustrin FIMI säger till tidningen CIO att det är den fällande domen i Sverige som öppnar för åtal i Italien också.

Men advokaten Giovanni Battista Gallus, som företräder Pirate Bays talesman Peter Sunde i Italien, säger att han inte tror på åtalet eftersom inget brott har begåtts i Italien.

I dag kom det också in ett till överklagande av domen i det svenska Pirate Bay-målet. Nu har tre av fyra försvarare i målet överklagat till hovrätten på grund av misstankarna om domarjäv.

P3 Nyheters granskning i förra veckan visade att det finns flera kopplingar mellan domaren och målsägarsidan, alltså film- och skivbolagen och deras advokater. Nu vill försvaret att tingsrätten tar om målet från början – men om det blir så är upp till hovrätten att bestämma.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".