p3 nyheter - Turkiet

44 dödades på bröllopsfesten

I Turkiet ska 44 människor ha blivit dödade på en bröllopsfest, där några började skjuta omkring sig. Och åtta personer har gripits misstänkt för att ligga bakom massakern.

Det är inte klart vilka det var som sköt eller varför, men Turkiets inrikesminister har sagt att det inte handlar om terrorister.

De maskerade gärningsmännen stormade huset där 200 personer igår kväll firade bröllopet mellan bychefens dotter och hennes brudgum. De kastade granater och sköt mot bröllopsgästerna. Utöver de 44 som dödades uppges sex personer ha skadats.

Attacken inträffade i Mardinprovinsen nära gränsen mot Syrien, och enligt lokala medier har en blodsfejd pågått i den lilla byn under senare år.

Turkiets inrikesminister sa nu på morgonen att åtminstone de första uppgifterna om dådet tydde på att det inte skulle vara ett terrorattentat. Han nämnde inte den kurdiska separatistgerillan PKK som är aktiv i regionen, men uttalandet tolkades som att denna grupp inte verkar vara involverad.

Lokala medier skriver också att personer från brudparets bägge familjer ingår i traktens bypatrull - ett sorts statligt sanktionerat byalag som tillåts vara tungt beväpnat för att skydda byn mot attacker från PKK-gerillan.

Modellen med bypatruller har kritiserats eftersom den ger civila vapen och rätt att döda vilket kan bidra till laglöshet.

Gärningsmännen verkar ha kommit undan innan det att turkisk militär hann omringa byn och kontrollera vägarna. Jakten på dem försvåras av en pågående sandstorm.

Kajsa Boglind
kajsa.boglind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista