p3 nyheter

Nästan två av tre apotek säljs

Av de 946 apotek som finns i Sverige, ska både stora och medelstora privata köpare ta över 466 apotek. Det är enligt förslaget från det bolag som har i uppdrag att kolla det här åt regeringen.

Tanken är att apoteken ska konkurrera med varandra, men kunderna kommer inte märka så stor skillnad  säger Eva-Britt Gustavsson, som varit med och tagit fram förslaget.

Hela listan:

Vad kommer att hända när apoteken säljs tror du?

När regeringen bestämde att staten inte längre ska ha monopol på att sälja läkemedel, bestämde de också att den som har hand om läkemedlen inte måste vara en apotekare,

Bland annat för att det enligt dem inte finns tillräckligt många apotekare. Men det håller inte Apotekarsällskapet, en förening för apotekare, med om.

Regeringen säger att bättre konkurrens och fler apotek kommer vara bra för kunderna. Men Ylva Johansson, som är socialdemokraternas talesperson i välfärdsfrågor, säger att det kommer kosta mer för skattebetalarna. Till exempel nämner hon att det finns ett förslag om att priserna ska öka med 10 kronor per förpackning.

Det är tre stora företag, tyska Phoenix och Celesio och brittiska Alliance Boots, alla med apotekskedjor i flera länder, som kommer att dominera på den svenska marknaden.