p3 nyheter

Unga stannar hemma

Många unga i Sverige har svårt att skaffa en egen lägenhet, och allra värst är det i Stockholms län  - där 30 procent av de unga mellan 20-27 år bor hemma hos sina föräldrar.

Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Hyresgästföreningen.

säger 21-åriga studenten Sanna Guterstam Topor

– Det är väldigt många som föddes runt åren 1990 som nu är på väg ut på bostadsmarknaden. Dels i stockholmsområdet men också ungdomar som bor ute i landet vill också komma till Stockholm, säger Bo Malmberg, som är professor i kulturgeografi på Stockholms universitet.

När många unga väljer att bo kvar hemma eftersom de inte får tag i en egen lägenhet så kan det få en effekt på barnafödandet.

– En viktig effekt är att man skjuter på familjebildningen. Tittar man på 40-talisterna så var det många som bildade familj redan när de var 20 eller 21 år gamla, men i dag skjuter man på det här ändå upp till 30-års åldern.

Och det kan vara dåligt eftersom det är svårare att få barn ju äldre man blir och att pressen på folk i trettio års åldern blir större eftersom man ska klara av småbarn samtidigt som man kommit längre i karriären.

– När man tänker sig att unga ska klara sig ensamma på bostadsmarknaden så är ungdomar i dag en ekonomiskt rätt så svag grupp. Deras inkomster är mycket lägre i förhållande till medelålders och äldre än var det var för trettio fyrtio år sedan. Så är det plånboken som avgör kommer ungdomar ofta inte kunna hävda sig på bostadsmarknaden, säger Bo Malmberg,  professor i kulturgeografi på Stockholms Universitet.

Emily Asserbäck
emily.asserback@sr.se