1 av 2
Dataintrång gör inte Ciscos VD lika nöjd som här.
2 av 2
Nasa fick påhälsning av en 16-årig hacker, enligt USA.
P3 Nyheter

"Svenska hackare är kända"

Amerikanska åklagare vill dra en 21-åring från Uppsala till rättegång. De har åtalat honom för dataintrång och affärshemlighetsstöld hos Nasa och IT-företaget Cisco, brott som han ska ha begått när han var sexton.

Anders Ahlqvist på Rikskriminalen:

Säkerhetsexperten Dan Egerstad:

Lyssna på P3 Dokumentär:

21-åringen pluggar idag datavetenskap i Uppsala och de nya uppgifterna om att åklagare i USA vill åtala honom för intrång på Cisco och Nasa tar han med ro.

– Jag är oskyldig säger han till P3 Nyheter.

Samma inställning hade han när Svea hovrätt fällde honom för intrång på flera universitet och högskolor för två år sen.

Han fick stora böter och villkorlig dom bland annat för intrång i en av världens största superdatorer som finns på Linköpings universitet.

Nu tar det amerikanska justitiedepartementet i med hårdhanskarna och har kontaktat den svenska åklagaren Chatrine Rudström som ska bestämma om det blir rättegång mot 21-åringen i Sverige. 

Det var hon som var åklagare när han fälldes i Svea Hovrätt. Fallet har utretts av FBI och US Secret service och omfattar fem åtalspunkter för dataintrång. I USA kan det kan ge upp till 50 års fängelse och 2 miljoner kronor i böter. Men eftersom att han inte får lämnas ut från Sverige så är straffet för dataintrång böter eller fängelse i högst två år.

Om man hackar sig in i rymdstyrelsen Nasas datorer och stjäl källkod information om IT-företaget Ciscos produkter, då kan man också tjäna pengar säger säkerhetsexperten Dan Egerstad.

– Den här informationen är väldigt värdefull, särskilt för länder som Kina och Ryssland.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".