Carl Schlyter
p3 nyheter

Telekompaketet blir en valfråga

Uppdaterad 17:30
Det var drama i EU i dag, när parlamentet röstade om det så kallade telekompaketet. Svenska Carl Schlyter från Miljöpartiet är glad att man till slut sa nej – bland annat till förslaget att kunna stänga av folk från internet, utan att först få tillåtelse i domstol.

Tidigare på P3 Nyheter:

– Den metod som fransmännen ville ha var att först stänger man av folk från nätet, och sedan får man chans att bestrida det i en domstol. Man kan inte göra så längre om den här till slut blir lag, säger Carl Schlyter.

Nej, i dag röstade Carl Schlyter och de andra EU-parlamentarikerna bland annat om det här förslaget, som det varit mycket bråk om. Svaret från parlamentet blev nej, och det på en fråga som det från början inte ens var tänkt att man skulle rösta om.

– Vad som har hänt i dag är att tusentals medborgare har engagerat i sig innan parlamentet röstat. De har fått parlamentet att idag besluta att ingen ska kunna stängas av från internet utan att en domstol först så beslutar. Därmed föll en mycket sämre och otydligare kompromiss.

Det har varit fram och tillbaka i frågan om internetleverantörer ska få stänga av folk som de misstänker fildelar olagligt utan att en domstol först har prövat det.

När folk började förstå att förslaget kunde bli allvar blev EU-parlamentet fullkomligt bombat med mejl och brev från upprörda medborgare och lobbygrupper.

Men det är inte bara EU-parlamentet som betämmer om det här, utan också EU-ländernas ministrar. Och de tycker att det är okej att man låter en domstol kolla först efteråt om det var okej att stänga av någon eller inte.

Därför gjorde man en kompromiss, och det var den parlamentet röstade om i dag. Eftersom man röstade nej, så måste man börja förhandla med ministrarna igen.

Men nu är det sommarlov, så det kommer inte bli förrän i höst, och då är det nya ledamöter i EU-parlamentet, eftersom det är val dit om en månad.

– Det finns två alternativ för ministrarna nu: antingen accepterar de parlamentets tuffa skrivning, eller så blir det en förlikning i höst och då får vi fortsätta bråka om den här frågan. Och därför blir det ju en valfråga, säger Carl Schlyter.

Simon Moser
simon.moser@sr.se

Vad tycker bloggarna?

Henrik Alexandersson: Förlikning = problem
Bloggvärldsbloggen: Förvirring
Jakop Dalunde: Demokratin segrade
Tommy K Johansson: Tack och lov
Krohniskt: Dåligt beslut egentligen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista