p3 nyheter

Svårt att bygga upp Gaza

I julas gick Israel in med militär i Gaza för att stoppa Hamas raketskjutningar mot Israel. Kriget varadei 22 dagar och kommer att få konsekvenser en lång tid framöver. Idag, fyra månader senare är fortfarande många palestinier hemlösa och försöker bygga upp sina hem, men det är svårt att få in byggmaterial.
säger Ibtihal Aloul som jobbar på nyinvigda Palme Center i Gaza City. 

24-åriga Ibtihal Aloul är nästan klar med sin första officiella arbetsdag på det nyinvigda lokalkontoret för Olof Palmes Internationella center i Gaza city. Ibtihal som kallas för Ibbi har precis kommit tillbaks från att ha besökt ett av centrets många projekt och hon säger att det är svårt för folk att leva normalt eftersom många inte ens har ett hem att gå till.

Att bygga upp Gaza efter bombningarna går långsamt.

– Ingenting kommer in eller ut på grund av blockaderna, ingenting att bygga upp husen med, säger han.

Många människor är alltså hemlösa och tvingas sova i provisoriska tältläger och Ibbi oroar sig för hur det kommer bli nu när sommaren närmar sig eftersom det blir väldigt varmt.

På Olof Palme center i Gaza jobbar man bland annat med att ge stöd till barn och unga som varit med om svåra trauman, och ett sätt är att erbjuda psykoterapi.

– Det är det folket i Gaza behöver just nu.

När jag frågar Ibbi om hon tror att det kan bli fred mellan Israel och Palestina så säger hon att en tvåstatslösning skulle vara det bästa, men hon tror inte att det kommer att hända.

– Ingen verkar vara intresserade av en lösning, varken palestinierna eller israelerna.

Emily Asserbäck
emily.asserback@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".