1 av 2
Tomas Norström är domare i Stockholms tingsrätt.
2 av 2
p3 nyheter - pirate bay

Pirate Bay-domare anmäld för jäv igen

Domaren i Pirate Bay-målet har anmälts för jäv en gång till i ett helt annat fall. Precis som i Pirate Bay-rättegången sitter domaren med i samma föreningar på fritiden som advokaten på rättsinnehavarnas sida.

– Den här rapporteringen kan ha påverkats människors förtroende för rättsväsendet, säger Eric Bylander, lektor i processrätt i Göteborg.

Nu har också den fjärde och sista av Pirate Bay-advokaterna överklagat domen. Han tycker, precis som kollegorna, att rättegången borde tas om eftersom Tomas Norström var jävig.

Hur påverkar det här ditt förtroende för domstolarna i Sverige?

Hur mycket mer påverkas förtroendet nu när det dyker upp ett till fall där domaren anmäls för jäv?

– Det är svårt att tro att det inte skulle kunna ge ytterligare negativ påverkan. Att man liksom får intrycket att ”jaha, det var ingen engångsföreteelse”. Det är klart att det kan uppfattas som misstänkt, säger Eric Bylander.

Nu ska hovrätten bestämma om det var jäv eller inte. Vad spelar det för roll då att folks förtroende för rättsväsendet kan ha skadats av det här?

– Att upprätthålla förtroendet är ju syftet med reglerna. Så just när man är vid gränsen till vad som kan vara jäv kan det vara just påverkan på förtroendet som kan fälla avgörandet.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".