1 av 3
Ägg som det inte är något fel på för 3 kronor.
2 av 3
3 av 3
Elisabeth Praitenlachner.
p3 nyheter - Österrike

Arbetslösa och studenter får billig mat

Ett nytt sätt att hjälpa dem som är arbetslösa, studenter eller gamla och har dåligt med pengar har blivit stort i Österrike. I speciella mataffärer får de som kan bevisa att dom tjänar mindre än 850 Euro i månaden handla till en tredjedel av priset i vanliga affärer.

Borde studenter och arbetslösa i Sverige också ha speciella affärer att handla i? Tyck till!

– Jag är arbetslös och får ungefär 820 Euro (cirka 9 000 kronor) i månaden, säger Lisa som blev av med sitt kontorsjobb i höstas.

Nu är hon arbetslös precis som många andra Österrikare kommer bli nu också. Hon handlar på det som kallas för ”sozialmarkt” här i Österrike. Modellen för dem går ut på att leverantörer och stora kedjor ger bort varor som det är fel färg på, som är fult förpackade eller som är på väg att gå ut.

– I utbyte får de dels good-will, men slipper också kostnaden som det innebär att förstöra maten, säger Angela Proksch som är chef för just den här affären i utkanten av centrala Wien. Runt om i staden finns det fyra liknande till.

Mycket av Angelas jobb går ut på att fixa kontakter och tjata på leverantörer. Just idag är det problem med med en storleverans från en mattillverkare. Firman som ska hämta allt tog en för liten bil, och nu finns risken att tillverkaren slänger maten om någon inte hämtar den på en gång.

Angela Proksch och Elisabeth Praitenlachner som håller i projektet för den kristna organisationen som ligger bakom berättar att det är mycket mat som slängs - helt i onödan.

– Det kan räcka att det är fel på en burk läsk för att en hel pall ska behöva kasseras, berättar Elisabeth.

På VinziMarkt, som den här affären heter, är målet att inte slänga något överhuvudtaget.

– Det är viktigt med hygien och renlighet, men förutsättningarna är så bra att det är mycket som förstörs trots att det inte är något fel på det.

Den som handlar här måste bevisa att han eller hon inte tjänar med än 850 Euro i månaden. Det finns också en gräns för mycket man får handla i veckan, för att varorna ska räcka till alla.

Ungefär 200 arbetslösa, pensionärer och studenter kommer hit för att handla varje dag. Särskilt de arbetslösa blir fler nu när företagen måste dra ner i Österrike också.

– Då står de på gatan. Socialsystemet plockar upp det, men vi har allt fler arbetslösa och därmed fler som har behov av hjälp, säger Elisabeth Praitenlachner.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista