1 av 2
2 av 2
P3 Nyheter

"Gör våldtäktslagen strängare"

Uppdaterad 17.30
Ett brev hem där det står att utredningen läggs möter de flesta personer som i dag anmäler en våldtäkt. Nu kräver två forskare att lagen ändras så att fler anmälningar kan leda till åtal.

säger Olga Persson på Team för våldtagna kvinnor.

Läs också:

Är det för svårt att fälla någon för våldtäkt i dag? Hur borde våldtäktslagen se ut? Diskutera!

– Den vanligaste våldtäkten i dag sker på en efterfest. Ni är nya bekanta, ni kanske har träffats samma kväll och du följer med någon hem. Där är du med om en våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp, berättar Olga Persson som jobbar på Team för våldtagna kvinnor på Alla kvinnors hus i Stockholm.

Ofta leder en anmälan i ett sådant här fall som Olga berättar om bara till ett opersonligt brev hemskickat i brevlådan.

”Brott kan ej styrkas”
– Det står där att undersökningen är nedlagt på grund av att brott ej kan styrkas. Då är det många som tolkar det som att man inte är trovärdig eller misstrodd.

I Sverige anmäls 5 000 våldtäkter om året, och bara tio procent leder till åtal.

– Jag tror att det finns en stark praxis inom polisen och inom åklagarmyndigheten. Man har en stark uppfattning om vad som kommer att leda till åtal och då ser man kanske redan vid anmälan att det här inte kommer bli något. Då lägger man ner, säger Olga Persson.

Integritetsbrott
Forskarna Eva och Christian Diesen kräver nu att lagen ändras och vill att våldtäkt ska klassas som ett integritetsbrott och inte ett våldsbrott.

För som det ser ut i idag är man tillgänglig tills man gör motstånd, och det tycker Olga Persson på Team för våldtagna kvinnor är fel – hon jämför det med att en käftsmäll i ansiktet inte skulle vara fel om in personen som tagit emot den inte gör motstånd.

Olga Persson tycker ändå att det viktigaste är att jobba på att förändra attityden hos polis och myndigheter som möter en våldtagen kvinna.

– De kvinnor som har blivit illa behandlade har med sig en känsla av att man kanske tror att man kommer att bli misstrodd och ifrågasatt. Man känner väldigt mycket skuld själv, och allt som folk omkring en säger blir ett bevis för att man är ifrågasatt, säger Olga Persson.

Tove Meyer
tove.meyer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".