p3 nyheter

Jan Rosén ordförande svenska ALAI

I Sverige är Jan Rosén ordförande för ALAI, som här har namnet SFU(Svenska föreningen för upphovsrätt), och han håller inte med sin ordförande Victor Nabhan om att de är en lobbyorganisation.

- För min del så delar jag inte den högt värderade ordföranden i ALAI’s uppfattning att ALAI är en lobbyorganisation. I så fall måste man göra statements, uttalanden, och agera va..., säger Jan Rosén.

Den resolutionen som ligger där gäller ju bland annat delvis e-handelsdirektivet?

- Ja det är riktigt.

En del av det var ju just det att mellanhänder som tex hjälper till vid fildelning skulle kriminaliseras.

- Ja, just det. Det är ju onekligen ett ställningstagande.

ALAI agerade också när franska politiker funderade på att införa en avgift för alla som hade bredband och på så sätt ge upphovsrättsinnehavarna ersättning. Man skrev då en resolution mot förslaget som sen föll.

- Visst detta var ett ställningstagande. Och skälet att vi enades om det där och då, det var ju att en sådan regel menade vi, helt enkelt stred mot Bernkonventionen, alltså alla länders hemorter när det gäller upphovsrätt.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista