p3 nyheter

Fler unga är med i nykterhetsförbund

Ungdomens nykterhetsförbund har fått flera nya medlemmar de senaste två åren. De säger att intresset för att säga nej till sprit har ökat bland unga.

 säger ordförande Robert Damberg.


Läs också:

 Har det blivit trendigt att vara nykter? Diskutera!

–Fest är lika med fylla, och alkohol är den naturliga grejen så fort det ska firas något eller vara lite extra festligt, säger Robert Damberg.

I dag har UNF ungefär 7 500 medlemmar, och de senaste två åren har förbundet fått tusen nya medlemmar. Robert Damberg tror att det också kan bero på att många kändisar gått ut och berättat att de tackar nej till alkohol.

–Det är jätteviktigt att det finns någon som säger något annat, och att det finns kändisar som Adam Tensta, Björn Gustafssoon och Doreen Månsson som säger att de kan festa precis lika bra med som utan alkohol.

En undersökning från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning som kom i mars visade att unga svenskar dricker alkohol mer sällan i dag än för tio år sen. Men  när de väl dricker så blir det mycket större mängder än tidigare.

Robert Damberg på UNF vill få bort den glamouriserade bilden av alkohol.

–Jag tror att de flesta dricker alkohol för att andra gör det, inte för att man själv vill.

Emily Asserbäck
emily.asserback@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista