p3 nyheter - nordkorea

Nordkorea har testat atomvapen

I natt provsprängde Nordkorea kärnvapen. Det säger både Sydkorea och Nordkorea. Landet ska också ha skjutit upp flera kortdistansmissiler på test.

Sveriges ambassadör i Sydkorea, , berättar att många där är oroliga efter kärnsprängningarna eftersom Nordkorea lätt kan nå grannlandets huvudstad Seoul med raketer som de har på gränsen mellan länderna.

Nordkorea har utfört sin andra kärnprovsprängning som ett led i att stärka landets försvar. Det hävdar Nordkoreas statliga nyhetsbyrå, och uppgifterna bekräftas bland annat från Sydkorea där myndigheterna registrerade ett skalv under Nordkorea strax före klockan tre i morse, svensk tid.

Relationerna mellan Nordkorea och omvärlden har varit spända den senaste tiden sedan Nordkorea av avbrutit den nedrustning som man tidigare kommit överens om i utbyte mot bistånd.

Börsen i Sydkoreas huvudstad Seoul dök i morse grund av nyheten om atomprovsprängningen, men återhämtade sig senare.

Säkerhetsrådet träffas
Sydkorea och Japan som ligger inom räckhåll för möjliga nordkoreanska attacker ser atomprovsprängningen och raketuppskjutningen som allvarliga provokationer från Nordkorea, och FN:s säkerhetsråd kommer att träffas i dag för att bestämma hur man ska bemöta Nordkorea.

Nordkorea har tidigare hotat med en provsprängning som en protest mot de sanktioner som säkerhetsrådet straffar landet med på grund av tidigare atomprov och raketuppskjutningar, som anses ta Nordkorea närmare målet att ha stridsdugliga kärnvapen.

Kom överens
Första gången Nordkorea genomförde en atomprovsprängning var i oktober 2006. Fyra månader senare gick man med på en internationell överenskommelse om nedrustning mot bistånd. Men nedrustningen har stoppats flera gånger.

Nordkorea orsakade återigen oro i regionen i april i år när man avfyrade en långdistansraket över Japan. När FN beslutade om nya sanktioner meddelade Nordkorea att landet skulle börja arbeta på sitt kärnprogram igen.

Det land som står närmast Nordkorea idag är Kina, som skickar stora mängder energi- och matbistånd för att förhindra politisk oro i den fattiga diktaturen. Nordkoreas militära markeringar ses ofta som ett sätt för landet att väcka uppmärksamhet och få mer bistånd, men skulle även kunna vara ett sätt för den åldrande att stärka sitt inflytande i landet.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Folket svälter

Nordkorea är ett stängt land, som är väldigt svårt att komma in i och ut ur. Det styrs av Kim Jong Il, som fått mycket kritik av andra länder för att till exempel inte göra tillräckligt åt att många i landet svälter.

FN har tidigare bestämt sig för att skicka hjälp till sex miljoner människor som inte har någon mat, och svälten i landet beror både på torka och översvämningar, men också på att det eftersatta jordbruket inte räcker till.

Samtidigt har landet alltså satsat på att utveckla sin kärnteknik, och i oktober 2006 testade de för första gången ett kärnvapen. USA bekräftade sprängningen i ett berg, som ska ha varit på mindre än ett kiloton. Det senaste ska ha varit på 20 kiloton, lite mer än den atombomb som USA släppte på Hiroshima i Japan i slutet av andra världskriget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista