p3 nyheter

Iran blockerar Facebook

Myndigheterna i Iran har stängt av tillgången till Facebook, något som gör det svårare för oppositionens kampanj inför presidentvalet den 12 juni. Och Facebook är inte den enda sajten som stoppats, berättar Majed Safaee, vice ordförande i Liberala ungdomsförbundet.

 

Läs också:

--  Man ser att där samlas människor och har en diskussion som regimen inte kan kontrollera, och sånt vill man gärna stoppa, säger Majed Safee.

Han är vice ordförande i Liberala Ungdomsförbundet här i Sverige, men han har också ställt upp i det iranska presidentvalet, även om han stoppats av myndigheterna där.

Under förra valrörelsen i Iran, 2005, fanns mycket av kritiken mot president Mahmoud Ahmadinejad på nätet. Genom att stoppa Facebook och andra sidor stoppar man också folk från att uttrycka och sprida sina åsikter.

Om man befinner sig i till exempel Teheran och vill gå in på Facebook går det alltså inte längre. P3 Nyheter försöker hitta någon som kan berätta hur det ser ut men det visar sig svårt.

Jag frågade dig tidigare om du kunde hjälpa mig att komma i kontakt med någon i Iran som använder Facebook. Då sa du nej, varför?

– Iran är ju en diktatur, och anledningen till att man ogärna ger ut kontakter är att man inte vill att nån från ambassaden hör det här och tipsar vidare. Man vill ju hålla såna källor jäkligt anonyma, säger Majed Safaee.

Simon Moser
simon.moser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista