P3 nyheter

Demokratier blockerar också sajter

Blockeringar från statligt håll förekommer i en rad länder som har diktatur, eller där yttrandefriheten är begränsad, men demokratiska länder har också börjat med blockeringar.

I Danmark kommer man till exempel inte längre in på The Pirate Bay, och Youtube är spärrat i flera länder.

Det demokratiska land som ligger längst fram just nu är Australien.

– Australien har tagit ett ganska spännande beslut. De har valt att införa en obligatorisk censur, säger Mathias Klang, som jobbar på Göteborgs universitet på institutionen för tillämpad it.

Förutom barnporr som många kan skriva under på ska vara spärrat har Australien gått ännu längre.

– De har ett spektrum från hasardspel till barnporr. Det är våldsporr, pornografi, våld och en mängd olika ämnen som de menar på är skadliga.

Mathias Klang vet inte hur många sidor det rör sig om, men en siffra som nämnts är över 10 000 internetsidor som kan komma att blockas. Just nu diskuteras vilka sidor som kommer bli aktuella.

Han menar att det egentligen inte finns någon skillnad i censuren som är på väg i Astralien och den som finns i till exempel Iran. I bägge fallet kommer beslutet uppifrån och i bägge fall omöjligör det för internetanvändaren att surfa fritt.

– Det här är ingen frivillig sak. Internetleverantörerna ska lyda.

Simon Moser
simon.moser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista