P3 nyheter

Svenska kommuner är storkunder

Kommunerna satsar mycket pengar, 130 miljoner förra året, på att kolla så att djuren i kommunen har det bra. Men samtidigt så köper de hellre in griskött från Danmark än från Sverige. Och man kollar heller inte hur dom danska grisarna är uppfödda.

–Vi diskuterar inte så, utan vi litar på att djurskyddsföreskrifterna i EU gäller, säger Camilla Wiström, som är kostchef på Katrineholms kommun.

Vad säger EU-direktivet om djuromsorgen?

– Jag kan inte detaljerna, om jag ska vara ärlig.

Men om man bryr sig om hur grisarna mår räcker det inte att lita på Eu:s regler. En granskning som Ekot gjort av den danska grisnäringen visar att på många gårdar plågas grisarna.

En fjärdedel av suggorna hålls året runt inspärrade i burar som är så trånga att de inte ens kan vända sig om.

Svenska kommuner kan i sin upphandling kräva att köttet de köper inte kommer från grisar som hålls i sådana burar. Men en enkät som Ekot gjort visar att sju av tio kommuner inte ställer något sådant krav.

Lotta Berg forskare på SLU och en av Sveriges främsta experter på djurskydd är kritisk.

– Med tanke på de skillnader som finns är det lite märkligt, därför att här har vi svenska regler som svenska politiker beslutat om med stöd från svenska konsumenter somm uppenbarligen inte tycker att den här typen av djurhållning är acceptabel. Samtidigt använder man sig inte av de möjligheter som finns att ställa de kraven när man köper in livsmedel.

– Det tycker jag är moraliskt förkastligt.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista