p3 nyheter

"Ingen a-kassa mellan jobb åt bemanningsföretag"

A-kassornas regler ger problem för den som jobbar för bemanningsföretag. Till exempel får du inte stämpla mellan olika uppdrag åt samma bemanningsföretag.


Arbetslösa blir big businessMånga vet inte om att reglerna finns, och nu när det är lågkonjunktur kommer dessutom fler att drabbas av det här, säger Anders Wickander som jobbar på a-kassornas samorganisation.

– Små problem i högkonjunktur blir stora problem i lågkonjunktur. Vartefter fler blir arbetslösa nu under 2009 så kommer antalet personer som drabbas av de här begränsningsreglerna öka.

David Hild som är arbetslös just nu, har jobbat åt ett bemanningsföretag en gång förut. Nu har han blivit erbjuden en tillfällig halvtidstjänst åt ett annat bemanningsföretag.

Nu står han inför valet om han ska ta jobbet, fast han inte får stämpla upp till heltid och riskerar att bli utan a-kassa i framtiden, eller om han ska strunta i a-kassan och ta chansen att komma ut i arbetslivet.

– Det är ju verkligen fel att man ska gå i förlust om man vill jobba. Jag kommer att måsta ta av mina sparpengar om jag ska ha råd att ta det här jobbet.

Enligt SO så gör a-kassorna olika tolkningar av lagen när det gäller bemanningsföretag och a-kassa. Men IAF, inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen säger att det som gäller är det här:

Om du jobbat en period åt ett bemanningsföretag, slutar och sen några månader senare tar ett nytt tillfälligt jobb åt samma bemanningsföretag så har du inte rätt till a-kassa när det uppdraget är slut. Eftersom du haft upprepade anställningar så anses du stå till bemanningsföretagets förfogande och inte till arbetsmarknadens.

– Bemanningsföretagen ska inte kunna använda arbetslöshetsförsäkringen som löneutfyllnad när man inte har jobb åt personalen, säger Karina Karlsson som jobbar på IAF.

För Davids del så betyder jobbet mer än a-kassan och han kommer mest troligt att tacka ja till jobbet åt bemanningsföretaget. Och hoppas på det bästa.

– Jag vill ut på arbetsmarknaden, jag vill inte ta bidrag och det skulle kännas fel att tacka nej till det här jobbet.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

David skriver själv

#text=2829537#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista