p3 nyheter

Britterna ställer krav på danskt kött

Idag ska de tre stora svenska matkedjorna ha extramöten med danska leverantörer som de köper griskött från.  De ska handla omhur grisarna egentligen har det. I Storbritannien däremot, har mataffärerna hårda krav på danska leverantörer - och då har grisarna det bättre.

 

Läs tidigare artiklar:

Grisarnas välmående har varit en het fråga i Storbritannien de senaste åren.

"Det här är inhumant" säger kändiskocken Jamie Oliver i sin kampanj, där han sitter en bur av samma typ som var fjärde dansk sugga som hålls inspärrad i året runt.

I Danmark som är världens största grisköttsexportör har de trånga burarna varit en del av framgångskonceptet säger Per Bach Laursen som är ordförande för branschorganisationen European Pig Producers.

–Men suggorna mår inte bra av att stå i de här burarna. Dom kan knappt röra sig och får ledproblem. Gallren och de hårda golven ger dem också smärtsamma sår på bogen.

Per Bach Laursen håller med om att burarna inte är bra för suggorna.

–Suggorna kan inte vända sig om som du ser, säger han.

I Storbritannien liksom i Sverige är de här burarna förbjudna. Och hos brittiska matvarukedjor är burarna bannlysta även när de köper kött från Danmark. Därför föds det sen flera år tillbaka upp särskilda UK-grisar.

Men djuromsorgen har inte varit någon stor fråga bland de svenska importörerna. Det säger Morten Pedersen på största köttexportören Danish crown.

Och Ica förklarar sig med att de hittills trott att den danska djuromsorgen varit ganska bra.

Men enligt Phil Brooke på organisationen Compassion in world farming är det viktigt matuvarukedjorna vet vad de köper och ställer högre krav än lagarna föreskriver.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista