p3 nyheter - Pirate Bay-rättegången

Kulturministern KU-anmäls

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth kommer bli anmäld till konstitutionsutskott för sina uttalanden om domen i Pirate Bay-målet. Det var på en middag i måndags som hon i ett tal uttryckte att hon är glad för den.

 säger Max Andersson från Miljöpartiet, som sitter med i utskottet – och det är han som anmäler.

Läs:

Mer från P3 Nyheter:

I målet mot fildelningssajten The Pirate Bay dömde tingsätten  alla de fyra inblandade till fängelse i 1 år och till över 30 miljoner kronor i skadestånd. Men eftersom den domen överklagats till hovrätten är målet ännu inte att betrakta som avslutet.

– Och ändå har hon lagt sig i ett pågående rättsfall och skickar ut signaler att domstolen ska döma på ett visst sätt, söger Max Andersson.

Konstitutionsutskottet som sitter i riksdagen har bland annat som uppgift att granska vad regeringen och statsråden gör.

De kommer ta upp det här fallet efter nyår, och då kan bli så att Lena Adelsohn Liljeroth måste kommer på förhör och förklara varför hon sa som hon gjorde, säger Max Andersson.

– Jag misstänker att konstitutionsutskottet kommer uttala att det här är ett olämpligt agerande. Förhoppningsvis ber kulturministern om ursäkt.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista