p3 nyheter - Nederländerna

"People like sex, this is Amsterdam"

Inför EU-valet har flera svenska kandidater till parlamantet som vallöfte att stoppa trafficking. Och liberala kvinnor vill att Sverige ska försöka inspirera andra EU-länder med vår sexköpslag.

Tyvärr har Sverige redan gjort det, det menar bland annat sexarbetarorganisationen ICRSE som vi har träffat i Holland. De menar att den lagliga prostitutionen är hotad.

Vad tycker du om sexköpslagen i Sverige? Vad leder den till? Diskutera!

– Wait a minute. Vänta lite, jag måste kolla så det inte är upptaget, säger Hugo medan han låser upp.

Vi kliver in i ett sexrum innanför ett av de välkända skyltfönstren i Red light district. Det luktar sunk och ljuset är neonblått. Hugo jobbar med att hyra ut skyltfönster till de prostituerade, och för en natt tar han från 100 euro och uppåt. Han har inga planer på att sluta.

– Alla måste jobba för sina pengar och det är därför jag gör det här. Och det är en toppattraktion för turister, även om borgmästaren vill ta bort allt.


Människohandel bakom prostitutionen

Amsterdams vice borgmästare menar att det gömmer sig människohandel bakom den öppna prostitutionen och att han tänker rensa upp eftersom Amsterdamborna vill det.

Men journalisten Tessa Kortleifers undrar vad det egentligen finns för folkligt stöd.

– Många håller inte med, politikerna vill göra det bättre, men jag tror inte det blir bättre.

Karl som har bott i Amsterdam i snart tio år säger att Red light district redan har börjat krympa och turisterna är på väg att försvinna.

– Det är inte lika spännande längre. Om det stänger helt kommer Amsterdam dö och tjejerna kommer få gå under jorden, säger han.  


Kriminalisering flyttar problemen

Petra Timmermans jobbar som koordinator för den internationella sexarbetarorganisationen ICRSE. Hon menar att det sveper en våg av hårdare tag mot prostitution över Europa just nu

– Mer kriminalisering, fler poliser och razzior. Det flyttar på problemen. Det löser dem inte.

ICRSE:s mål är att prostituerade ska få samma rättigheter som andra inom vilket yrke som helst. Det vill säga, rätt till hälsovård, att ha ett fack att gå med i, a-kassa och så vidare.

Att då göra som Sverige och kriminalisera sexköp gör att det blir precis tvärtom, säger Petra Timmermans.

– Det gör inget för sexarbetares rättigheter utan det leder till att man gömmer sig, inte vågar gå till polisen, inte veta vart man ska vända sig. Jag tycker inte det är rätt väg att gå, många länder går i den riktningen och jag tycker det är mycket mycket negativt, säger hon.


Kommer inte stänga

Tillbaka i Red Light district försöker jag få till en intervju med någon av de prostituerade själva. Jag vill fråga vad skulle göra om de inte fick jobba öppet här längre. Men det går sådär. De flesta drar bara för gardinen för fönstret. Eller så vill de ha betalt, minst 50 euro som verkar vara någon sorts standardtaxa här.

– What do I get out of it..It's not gonna happen!

Efter en stund går en kvinna med på att prata en stund, men vill inte bli inspelad.

– Jag har jobbat på klubbar och mer dolt tidigare, men det vill jag aldrig mer göra. Det här är säkrare och förbjuder de mig att sälja sex här så slutar jag helt, säger hon.

Till slut, i ett av de större skyltfönstren, hittar jag en lång blond kvinna som säger okej till intervju, men när jag sätter i gång bandspelaren förställer hon rösten.

– My name is Maria.

Ok but if you couldn't work here, what would you do?

Men det hon har sagt innan micken var på håller hon fast vid, Red light district kommer inte stänga. Staten tjänar pengar på det, ooch framförallt folk gillar sex. Så enkelt är det, säger Maria.

–People like sex. This is Amsterdam. People make money with it.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Sexköpslagen i Sverige

Sedan 1 januari 1999 är det förbjudet att betala för en tillfällig sexuell förbindelse i Sverige. Förbudet infördes som en av flera åtgärder för att motverka prostitution.

Straffskalan är böter eller fängelse i högst sex månader.

Just nu pågår en utredning om tillämpningen av förbudet mot köp av sexuell tjänst och de effekter förbudet fått.

Brottsförebyggande rådet har tidigare konstaterat att det är svårt att efterleva lagen, främst när det gäller den dolda prostitutionen.

Den 30 april 2010 ska utredningen presenteras.

Källa: www.regeringen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista