p3 nyheter

Olika regler på olika a-kassor

A-kassorna har specialregler för den som jobbar för bemanningsföretag – och olika a-kassor har olika regler. Det är inte okej tycker a-kassornas samorganisation, som vill ta bort specialreglerna helt och hållet.

Läs också:

Unga saknar ofta a-kassa

Kristian Persson på IAF är inte förvånad.
Lättare att säga upp.

Har du drabbats av det här eller stött på andra krångliga a-kasseregler? Berätta!

Om man gör som David Hild till exempel, och ibland jobbar på bemanningsföretag, så kan det vara svårt att få a-kassa.

– Ska man i så fall behöva sätta sig in i det innan man går med i en a-kassa, vem som har slappast regler? säger han.

– Det spretar litegrann, vissa är mer generösa och andra är mindre generösa, säger Anders Wickander på A-kassornas samorganisation.

A-kassornas samorganisation jobbar för att alla Sveriges 32 a-kassor ska tolka lagar och regler på samma sätt, men just när det gäller reglerna för bemanningsföretag har man alltså inte lyckats.

Och det är också en anledning till de vill ha bort begränsningsreglerna, precis som Henrik Bäckström på Bemanningsföretagens branschorganisation.

– Man kan ställa sig frågan vem det är som betalar det här. Värst utsatta är ju de som betalar in till försäkringen varje månad, men sen när skadan uppstår inte får någon ersättning.

Om du tar flera tillfälliga jobb åt ett och samma bemanningsföretag får du inte stämpla om du blir utan jobb mellan uppdragen.

Det är diskriminerande säger Henrik Bäckström.

– Person A som jobbar på ett bemanningsföretag får inte arbetslöshetsersättning, medan person B, som är anställd av butiken får det

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista