p3 nyheter

Sämre ekonomi ger sämre rättigheter

Vad gäller mänskliga rättigheter har det blivit värre i många länder det senaste året. Det har människorätts-organisationen Amnesty International kommit fram till i sin årsrapport som presenteras i dag.

, säger Amnestys generalsekreterare Irene Khan.

– Den ekonomiska krisen har förvärrat problemen som fanns redan tidigare med diskriminering, invandring, flyktingar och fattigdom. Nu blir det värre för att det finns mindre pengar för att åtgärda problemen, säger Amnestys generalsekreterare.

Amnesty Internationals årsrapport är tjock som en tegelsten, 400 sidor om situationen i drygt 150 länder. Tille xempel handlar det om stigande livsmedelspriser som gör att hunger och sjukdomar breder ut sig i bland annat Burma, Nordkorea och Zimbawe. Om hur illa kvinnor behandlas i många länder, till exempel i Saudiarabien. Om främlingsrädsla, dödsstraff och om politiskt våld, hur demonstrationer slås ner i många afrikanska länder, hur människor som gör sina röster hörda i länder som Kina och Ryssland blir förföljda eller till och med dödade. Och också om hur svår den humanitära situationen är för människor i Gaza, Darfur, Sri Lanka, Afghanistan och Pakistan.

Amnesty är mycket kritiskt till G20-länderna, de 20 största ekonomierna och hur de agerar just nu, säger Irene Khan.

– G20 tar ledningen när det gäller ekonomiska frågor, men tyvärr har de inte gjort något för de mänskliga rättigheterna. Deras mål kommer inte att uppnås, om de inte gör något åt de här problemen, för detta hänger ihop, säger hon.

Sverige kritiseras också i rapporten, bland annat för att bara cirka 12 procent av de polisanmälda våldtäkterna leder till åtal och för att asylsökande som ska avvisas, hålls inlåsta länge.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista