p3 nyheter

Kan ha använt studierna till brott

Uppdaterad 16:22

En kille i Halmstad har blivit åtalad för bedrägeri, bland annat med fejkade kontokortssiffror.

Han går en it-linje på Halmstads Högskola och lär sig datasäkerhet, men kan ha använt det han lärt sig för att kapa kontokort som han handlat på nätet med.

–På nåt sätt har säkert den utbildning vi har givit haft betydelse för honom, säger Romulo Enmark, rektor på Halmstad Högskola.

Killen tog sig in på dataservrar och hämtade kontokortsuppgifter som han handlade på internet med. Han har också använd falska visakort på parkeringsautomater.

På programmet som killen går får eleverna lära sig att skydda datorer. Men också vilka kryphål som finns att ta sig förbi skydden, även om studierektor Mikael Hindgren inte vill berätta exakt vilka de är:

–Vi lär ut hur man skyddar sig mot intrång, utifrån och inifrån.

Och då kan man med hjälp av den kunskapen också lära sig att sig in i en dator?

–Du måste ju, för att förstå det här med säkerhet, också veta vilka metoder folk använder för att ta sig in i system, säger Mikael Hindgren, och tillägger att det är samma sak med de som pluggar kemi, som kan lära sig hur man gör en bomb med hjälp av sin utbildning.

Polisen gästföreläser på skolan om bland annat hur man tömmer en dator på spår, men polisen säger att han inte har använt sig av deras tips när han gick in i dataservrarna.

–Nej vi är inte inne på några som helst detaljer, och berättar hur man rent praktiskt begår olika bedrägerier, säger Tomas Svensson, chef för Hallandspolisens tekniska rotel.

Kalle Wannerskog
kalle.wannerskog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista