p3 nyheter

Äktenskap blev partnerskap

I går skulle Emmelie Nilsson och Jessika Lindell gifta sig i rådhuset i Karlshamn. Den vackraste dagen i livet. Men något gick fel.

 berättar Emmelie Nilsson.

Till en början tänkte inte Emmelie och Jessika på det, men när de kom hem blev de betänksamma.

– Det stämmer inte. Det blev en ny lag första maj.

Precis som Emmelie säger så trädde den nya lagen in första maj, och gjorde så att det är samma regler för alla vuxna som gifter sig i Sverige. Samtidigt försvann den gamla partnerskapslagen. Den som skulle vigt paret, var kommunfullmäktiges ordförande Ethel Duva.

– Lagen kände jag ju till, men jag trodde att det var som vanligt. I regel brukar allt träda i kraft första juli, säger Ethel Duva.

Samtidigt menar hon att det inte är hennes uppgift att se till att alla papper är som de ska, det är tjänstemännen på kontorets uppgift. Så exakt vad som gått snett vet inte heller hon.

En fråga återstår. Är Emmelie och Jessika gifta eller vilken status har de egentligen? Partnerskap finns ju inte längre.

– Det måste ju vi kolla upp här nu, säger Ethel Duva.

Simon Moser
simon.moser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista