p3 nyheter

Regeringen vill skjuta mer varg

Det kommer bli okej att jaga varg i Sverige, till exempel för att se till så de inte blir för många. Det kan man läsa i regeringens nya förslag om rovdjuren i Sverige, som kom i dag.


 Ska det vara lättare att få jaga varg? Tyck till!

Men samtidigt finns det en risk att man skjuter vargar man inte borde –till exempel på ställen där det inte finns många. Men det är lugnt, säger miljöminister Andreas Carlgren.

– Det kommer finnas en mycket noggrann kontroll, det kommer finnas både skyddsjakt och licensjakt, och det kommer vara i de län där man vet att det finns en vargstam som faktiskt föryngras.

Ett av problemen med att jaga varg i Sverige är att många av de vargar som faktiskt finns här är för nära släkt med varandra. Det gör att stammen blir inavlad och riskerar att dö ut. Däremot kommer vargar från andra länders stammar över till Sverige och håller stammen här frisk –men med vargjakt skulle förstås vargarna från andra länder kunna bli skjutna

– Det kommer finnas en noggrann kontroll, som innebär också att man till exempel gör särskilda åtgärder för att skydda invandrade vargar, så vi vet att vi får en livskraftig vargstam i Sverige - men som kan leva så att det inte går ut över människors trygghet eller tamdjuren, säger Andreas Carlgren.

Jonas Rhodiner
jonas.rhodiner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista