p3 nyheter

Dopningsskandal inom tysk ridsport

Det är kaos just nu i den tyska ridsporten. På grund av misstankar om dopning har ridsportförbundet bestämt sig för att upplösa landslagen i hoppning, dressyr och fälttävlan.

Anledningen är att en av världens bästa hoppryttare, tysken Ludger Beerbaum, har erkänt att han tidigare har dopat sina hästar.


Ludger Beerbaum är en av de mest populära ryttarna i världen och har tagit fler än tio internationella guld i hoppning. Det som har hänt nu har chockat hela ridsporten.

I en tidningsintervju nyligen förklarade han den syn han och andra tyska ryttare har haft på dopning: så länge man inte blir upptäckt är det okej att tävla hästar som fått till exempel otillåten smärtlindring.

Och i en intervju med kanalen ZDF häromdan höll han fast vid det.

Tyska ridsportförbundet menar att allt förtroende för landslagen i hoppning, dressyr och fälttävlan riskerar försvinna om man inte gör nåt drastiskt, så nu har dom upplöst lagen och ska utreda vad som egentligen pågår.

Sveriges förbundskapten i hoppning Maria Gretzer tycker alltihop är tråkigt.

– Men tyska förbundet är väl de som har haft de största problemen, och att de måste göra något åt det så man får hoppas att det kommer nånting bra ur det.

Jan Svanlund, som har kommenterat hästport i SVT i nästan 20 år, tror att det tyska förbundet har tyckt att dom själva är bäst på att avgöra vilka preparat deras hästar behöver.

– Men nu tror jag att det blir sådan uppmärksamhet kring det här så att i man i fortsättningen blir mer uppmärksamma och respekterar det här med nolltolerans.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista