p3 nyheter - Italien

"Stop islam - basta immigrati"

En av de stora frågorna i EU-valet nästa helg är invandrings- och flyktingfrågan. Flera högerextrema partier i Europa som driver sådana frågor går framåt nu.

Ett av de mest extrema är italienska Lega Nord som bland annat vill stärka Europas gränser och begränsa invandringen av framför allt romer och muslimer. Och i Milano, där Lega Nord är med och styr, har kebaben fått en roll i politiken.

Vi besöker Imperator Kebab som ligger på en sidogata precis utanför stadskärnan i Milano. Det är ett litet hål i väggen och bakom disken står tre personer och lagar kebab. Sedan ungefär en månad får ställen som Imperator inte ha öppet längre än till ett på natten i Milano. Regionen har också förbjudit dem att ha uteserveringar.

– Det här kanske är den första lilla saken de gör mot utlänningar. Men vem vet? I framtiden kanske det blir mer, säger Kienan Köysurenbars, som är chef på Imperator Kebab.

De nya reglerna gäller inte bara kebabställen, utan också små glasskiosker och pizzerior. Men tidningar i Italien har skrivit att det främst är kebaberiorna som drabbas, eftersom det oftast är de som har öppet sent på natten. Federico Gariboldi, som står på trottoaren utanför och äter, har sin uppfattning klar.

– Jag tror det är just för att de är muslimer och för att de är invandrare som man har antagit den här nya lagen. Man försöker hela tiden göra det svårare för dem att driva företag. Jag vet inte vem som har hittat på det här, men jag antar att det är nån från Lega Nord, säger han.

Och att Lega Nord varit med om att stifta den nya lagen har Federico rätt i. Med den här typen av frågor går Lega Nord framåt i flera opinionsundersökningar nu. De ser ut att få ungefär 10 procent av italienarnas röster i Eu-valet.

Stop Islam

På partiets högkvarter visar Paolo Grimoldi upp broschyrer där det står "Stop Islam - basta immigrati". Basta immigrati betyder ungefär: nu räcker det med invandrare.

– Och stop islam tror jag att du kan förstå, säger Paolo.

Han är ordförande för Lega Nords ungdomsförbund och sitter också i parlamentet i Italien. Där har han varit med och drivit flera frågor mot islam och muslimer. Partiet vill bland annat försvåra för muslimer att bygga moskéer och förbjuda kvinnor att ha på sig burka offentligt. Och så var det det här med kebaben.

– Det har varit ett problem för dem som bor nära kebabställena. De säger att folk sjunger och bråkar på nätterna. Och så luktar det, säger Paolo Grimoldi.

Dijana Pavlovic bor i Milano och kandiderar till Europaparlamentet för vänsterpartiet Rifondazione comunista.

– Alla vet att Lega Nord driver en kampanj mot arabiska snabbmatställen. De vill inte ha några araber inne i stan.

Och Paolo Grimoldi på Lega Nord håller med. Deras högkvarter ligger i en lyxig förort till Milano, där husen omges av grindar och höga murar. Och det är lite så som partiet vill att Europa ska vara: Milano för milanesarna, Italien för italienarna och Europa för européerna.

– Det finns en gräns där vi måste säga: stopp, inget mer nu, säger Paolo Grimoldi.

Martin Jönsson, Wien
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista