p3 nyheter - eu-valet

Partier får inte komma till skolor

Det har blivit svårare att komma ut och informera om politik på skolor. Det menar en majoritet av de politiska ungdomsförbunden som just nu kampanjar inför EU-valet.

Ida Eliasson från SSU och Hravn Forsne från MUF i Göteborg säger att det är trögt att få komma ut på skolor.

, säger Justitiekansler Göran Lambertz. En skola får nämligen inte säga ett ett specifikt partis värderingar går emot vad skolan står för.

Hur öppen ska skolan vara för partier som vill komma dit och sprida sina åsikter? Var går gränsen för vilka man ska släppa in?

– Fem-sex skolor har ordnat något och sagt att "nu får ni komma hit", säger Ida Eliasson.

Hravn Forsne säger att det gäller att ligga på och ringa om och om igen för att få komma ut till skolorna. Och att det handlar om ett val till Europaparlamentet tror både han och Ida Eliasson minskar intresset jämfört med andra val. Något som också gör det svårt är att skolorna vill bestämma hur informationen ska gå till.

– Många rektorer är kritiska till att bara ett parti ska komma dit åt gången. De vill ha många partier där samtidigt, och det är väldigt svårt att organisera, säger Hravn Forsne.

Både MUF och SSU tycker att det har blivit svårare att komma ut på skolorna – men det ser väldigt olika ut på olika håll i landet. De upplever att det ofta är ett särskilt parti som gör skolorna tveksamma.

– Jag tror att det finns en rädsla för Sverigedemokraterna. Man får ofta höra när man pratar med skolarna att "ja, men om ni får komma då måste alla andra också komma", säger Ida Eliasson.

Hravn Forsne tycker det är fel av skolorna att vilja stänga ute Svergiedemokraterna.

– Det är synd att skolorna inte förstår att det är just i debatt och konversation, och genom att de politiska partierna tar konflikten med de här rasistiska elementen som vi kan visa hur vi vill ha ett bra, öppet och fritt Sverige.

Men Ida håller inte riktigt med.

– Det kanske är bättre att låta de stå utanför beroende på hur demokratiska de är i sitt sätt att se på saker och ting.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista